17 Mart 2019 Pazar

SCCM ile disk doluluk uyarı bilgisini E-mail yöntemiyle alma.


Merhaba, yönettiğiniz yapılarda Gerek  Server bazında Gerek  Client bazında donanımsal uyarıları takip etmek isteyebilirsiniz.
Örneğin, kritik serverlarınız da meydana gelen Disk doluluklarından haberdar olmak isteyebilirsiniz. Veya Client sistemlerinizdeki  disk doluluk oranı  bilgisinin Helpdesk ekibine kullanıcı tarafından talep yöntemiyle değil de  otomatik olarak belirli sürelerde gitmesini isteyebilirsiniz.
Benim örneğimde tüm  client ve Server cihazlarımı kapsayacak şekilde disk doluluklarıyla ilgili bir e-mail yapılandırması yer alacaktır.
İşlemlere başlamadan önce yinelemek istediğim bir konu var, SCCM ürünü ile detaylı raporlar almak ve yapacağımız işlem vb işlemleri gerçekleştirmek için ilk koşul ve olmazsa olmaz bileşenimiz  SCCM Reporting Services Point rolünün yüklü olmasıdır. Bu rol  SCCM sisteminizde yüklü ise işlemlere başlayabiliriz J

Öncelikle E-mail Notification ayarını sistemimizde yapılandırarak başlayalım.

 

SCCM konsolumuzu açalım > \Monitoring\Overview\Alerts\Subscriptions alanında  Configure Email Notification seçimini yapalım.





Gelen ekrandaki ayarları sisteminize göre aşağıdaki şekilde doldurabilirsiniz.
SMTP server alanında  altyapınızda kullandığınız exchange  serverın  ip adresi veya FQDN bilgisini girebilirsiniz. Port bilgisi 25 olarak kalabilir.  SSL tikini relay yaptığınız connector deki ayarlara göre seçili bırakabilir veya tiki kaldırabilirsiniz.  E-mail gönderimi yapacak olduğunuz e-mail adresini girip test etmeniz yeterlidir.




Test işlemimiz başarılı.




Evet e-mail notification ayarımızı tamamladığımıza göre artık işlemimize geçebiliriz.
SCCM konsole > \Monitoring\Overview\Reporting\Reports  alanında search kısmına  Disk yazarak aratalım.  Çıkan sonuçlar aşağıdaki gibidir.
2 türlü kural yazabiliyoruz, yüzdelik belirterek örneğin disk doluluk oranı %5 ve altına düştüğünde uyarı maili atsın  ya da belirli bir MB altına düştüğünde uyarı maili atsın.
Ben örneğimde 2000 MB ve altında olan diskler için ( partitionlar dahil ) uyarı maili almak istiyorum.
Bunun için “Computers with low free disk space (less than specified MB) üzerinde bir kural oluşturacağım.




İlgili kural üzerinde sağ click




Seçimini yapıyorum.
Report delivered by kısmını  E-mail olarak seçiyorum.
To: kısmına mailin iletilmesini istedğim ilgili kişi yada Distribution grubu ekliyorum. Dilersem  CC ve BCC de ekleyebilirim.
Subject : mailin başlığı dilediğiniz şekilde özelleştirebilirsiniz.
Comment: bilgi yazısı.
Render Format:  Excel olarak değiştiriyorum.  Ve  Include report aktif ediyorum.



Schedule kısmını yapınıza göre esnetebilirsiniz. Örneğin Kritik sunucularınız için bu ayarı yapıyorsanız günlük veya saatlik dilimde ayarlayabilirsiniz.  Yada clientlarınız için kural yazıyorsanız haftalık olarak bırakabilirsiniz.




En can alıcı noktaya geldik,  MB cinsinden uyarı almak istediğiniz boyutu belirtiyorsunuz. Yazımın başında belirttiğim gibi  2000 MB ve altındaki disk ve partitionlar için uyarı e-maili  almak istiyorum.
Ve bu kuralı Tüm sistemlerime etki edecek şekilde ayarlıyorum. Özel hazırladığınız Collection yapılarınız mevcutsa ki önerim bu yönde dilediğiniz Collectionları burada tanımlayabilirsiniz. Örneğin, coğrafi olarak dağınık bir yapıya sahipsiniz ve her bölgenizde  Local IT ekibiniz mevcut her bölgenizdeki istemcilere özel  Notification oluşturarak o bölgedeki Local IT ekibinin e-mail adresine uyarıların düşmesini sağlayabilirsiniz.






Notification oluşturma işlemimiz başarılı.




Yazdığım kuralda belirttiğim süre sonunda beklediğimiz e-mail ulaşmış görünüyor J




Hemen exceli inceleyelim.




Görüldüğü üzere hem disk bazında  hem diske ait partitionlar bazında veri sunmakta.
İyi çalışmalar.

Hiç yorum yok:

VMware ESXI Custom Vendor ISO

 Merhaba, HPE Lenovo Dell gibi üreticilerin fiziksel sunucularına ESXI kurmak isterseniz Üreticiye özel hazırlanmış Custom ESXI ISO'Ları...