22 Ağustos 2020 Cumartesi

SCOM İle Sunucu Restart / Shutdown bilgisi izleme.

Merhaba,  IT Altyapınızda System Center Operations Manager ürünü kullanıyorsanız takip etmenizi önerdiğim ve aktif olarak kullandığım Sunucu Restart ve Shutdown uyarısını nasıl oluşturacağınızı yazımda anlatacağım. Oluşturacağınız  bu alert sayesinde kritik sunucularınızın restart / shutdown olduğunu anında öğrenerek hızlıca aksiyon alabilirsiniz.

Öncelikle izlemek istediğiniz sunucular da  SCOM Agent olması gerektiğini bilmeyenler için hatırlatmak isterim. İzleme yapan tüm ürünler de gerek Microsoft System Center ürünleri olsun gerek diğer vendorlara ait ürünler olsun Agent olmadan izleme ve diğer yönetimsel işlemleri gerçekleştiremiyoruz.

İşlemlere başlayabiliriz. Event üzerinden Sunucu restart bilgisini takip edeceğimiz için  Authoring panele gelerek Event based bir rule oluşturacağız.

SCOM > Authoring > Rules > Create a new rule seçimini yapıyoruz.


Devamında,  Event Based > NT  Event Log seçimini yapıyorum ve Next ile sonraki adıma geçiyorum.

Rule name and Description ekranında kuralımız için belirleyici bir isim giriyoruz. Açıklama istersek belirtebiliriz. Çok fazla  izleme kuralının olduğu ortamlar da işe yaramakta.

Rule Category:  Alert olacak şekilde bırakıyoruz.

Rule Target:  kısmında ise Select tıklayarak Windows Computer  aratarak bulmamız ve seçmemiz gerekmekte. Seçimlerinizi belirttiğim şekilde  yapmanız halinde aşağıdaki resimdeki bilgilerin gelmiş olması gerekli.

Event Log Type’ı  System olacak şekilde düzenliyoruz.

 Build Event Expression alanında ise toplayacağımız Event bilgisini ID şeklinde belirteceğiz.

Event ID 1074, Event Source olarak ise User32 giriyorum.  İzlemesini yaptığınız işletim sistemine uygun Restart / Shutdown Event id kodunu bularak onu belirtebilirsiniz.

Configure Alerts kısmında özelleştirme yapa bilirsiniz.   Priority kısmını High yapmanızı öneririm. Severity ise Critical tercih edilmeli. Create tıkladığımızda kuralımız oluşmuş olacaktır.

Ek not: Custom Alert Fields tıkladığınızda custom bir alert açıklaması girebilirsiniz.


Kuralımızı oluşturduk test işlemine geçebiliriz.

Üstteki resimde göreceğiniz üzere  IISServer isimli sunucuda  Sccmadmin isimli kullanıcı ile  sunucuyu restart ettim.

Oluşturmuş olduğumuz kuralımız sorunsuz çalışıyor. E-mail notification yapınız da ayarlı ise anlık sunucu restart veya shutdown  bilgisinden haberdar olabilirsiniz.

Ek not: tek kural ile tüm windows sunucularınızdan restart ve shutdown bilgisini toplamanız mümkündür. Ben örneğimde tek sunucuyu restart ettim.

Hiç yorum yok:

VMware ESXI Custom Vendor ISO

 Merhaba, HPE Lenovo Dell gibi üreticilerin fiziksel sunucularına ESXI kurmak isterseniz Üreticiye özel hazırlanmış Custom ESXI ISO'Ları...