25 Nisan 2020 Cumartesi

Windows Admin Center ile Core Sunucuda çalışan DHCP Server yönetimi.


Merhaba, güvenlik nedenleriyle bazı kritik sunucularınızı GUI tabanlı değilde CORE olarak yani komut tabanlı olarak kurup çalıştırabilirsiniz. Son yıllarda önem kazanan bir konu. Bu makale konumuz ise  Windows Server 2016 Core üzerinde çalışan DHCP server’ın Windows Admin Center üzerinden yönetimi üzerine olacak.
Demo ortamım aşağıdaki gibdir.






DHCPSRV isimli DHCP sunucuma Windows Admin Center üzerinden  Roles & Features tabından DHCP server rolünü yükledim.




Rol yüklemesi sonrası DHCP rolünü yönetebilmemiz için Windows Admin Center üzerine DHCP extension kurmamız gerekiyor. Bu kurulumu da Windows Admin Center arayüzünden Settings tabına geçerek yapabiliyoruz.




İlgili DHCP extension seçip Install tıklamamız yeterli. Saniyeler içerisinde extension kurulumu tamamlanacaktır.
Windows Admin Center arayüzü üzerinden DHCP sunucuma geldiğimde DHCP  yönetim alanının geldiğini  görüyorum. Artık DHCP sunucumuzu yönetmeye başlayabiliriz. J
New Scope seçimi ile scope oluşturmaya başlayabiliriz.






Protocol: IPV4 veya V6 seçebiliriz. Biz IPV4 seçimi ile devam edeceğiz.
Name: Oluşturacağımız Scope için belirleyici ve açıklayıcı bir isim giriyoruz.
Starting IP address: ilgili Scope’da dağıtımı başlatılacak ilk ip adresini belirtiyoruz. Ben örneğim de 10.0.0.100 olarak belirledim.
End IP address:  dağıtılacak son ip adresi.
Subnetmask: oluşturduğumuz ip range’ine ait subnetmask yani alt ağ maskesini belirtiyoruz.
Router: Add seçimi ile default gateway adresimizi dağıtıma sunabiliriz.




Lease Duration: dağıtılacak ip adreslerinin istemciler için zamanlanan kira süresi. Unutmayalım ki DHCP ortamında Dhcp client her restart olduğunda ip adresi kira süresini yeniler. Veya Default gateway’e ping attığında.
Create diyerek Scope oluşturma işlemimizi tamamlıyoruz.
Aynı arayüzden dilediğimiz kadar Scope oluşturabilir ve Yönetimlerini gerçekleştirebiliriz.




Üstteki resimde göreceğiniz üzere az önce oluşturduğumuz Scope içerisine girerek  Address Exclusions ekleyebilir. Veya Reservation oluşturabiliriz.  Bildiğiniz üzere Address Exclusions = dağıtımının yapılmasını bu scope üzerinde istemediğimiz ip adreslerini tanımladığımız alandır. Aynı şekilde Address Reservations:  bu scope’dan ip adresi alan istemcilere almış olduğu ip adresini süresiz rezerve ettiğimiz alandır. Örnek olarak Fotokopi veya scanner cihazlarında veya yönetim laptoplarında bu işlemi sıklıkla tercih ederiz.
Bir test istemcimize scope üzerinden ip aldıralım ve durumu gözlemleyelim.
Unutmadan, DHCP server kurulumu ve Scope oluşturma sonrası bildiğiniz veya hatırlayacağınız üzere Authorization yani yetkilendirme işlemi yapıyorduk. Ve bu işlemi GUI olarak DHCP server konsolundan yapıyorduk. Biz CORE sunucu üzerinde WAC ile işlem yaptığımız için bu adımı gerçekleştirmedik. DC üzerinde aşağıda paylaşacağım tek komut ile DHCP Server’ınızı authorize etmeniz gerekmektedir.
Authorize için Powershell üzerinde aşağıdaki komutu çalıştırabilir ardından ortamınızdaki Authorize edilmiş DHCP’leri görebilirsiniz.
Add-DhcpServerInDC -DNSName dhcpsrv.anadolu.local -IPAddress 10.0.0.10
Get-DhcpServerInDC




Test istemcimiz ip adresi almış. Aldığı adres ve kullanılan mevcut ip adresleri gibi istatistiksel verileri de görmemiz mümkün.



Hiç yorum yok:

Unlinked Durumda olan GPO'ları listeleme

 Merhaba, Büyük yapılarda veya çoklu AD Domain ortamlarında Merkezi yönetimi kolaylaştırmak için Group Policy Object işimizi oldukça kolayla...