17 Eylül 2017 Pazar

Local Admin yetkisinin kim tarafından verildiğini nasıl bulabiliriz.?

Merhabalar,  biz sistem yöneticileri olarak yönettiğimiz  windows sistemler üzerinde erişim ve yetkilendirmelerin belirlediğimiz standartlar çerçevesinde olmasını isteriz. Ve  şirketimizin IT Politikaları gereğince bunu yapmamız da bizlerden beklenir. Durum böyleyken yönetimini gerçekleştirdiğimiz yapıda bazen kontrol edemediğimiz durumlar ortaya çıkabilir. Genelde sıklıkla karşılaştığım bir konuyu ve çözüm yolunu yazıya dökmek istedim.  Örneğin bir şirkette  Windows tabanlı  sistemleri yönetiyorsunuz ve IT Helpdesk ekibiniz mevcut. Helpdesk ekibinizin sunucular üzerinde olmasa da  workstation olarak tabir ettiğimiz Client bilgisayarlar üzerinde admin yetkileri var. Çünkü son kullanıcı desteğini gerçekleştiyorlar ve bu yetkiyi Helpdesk ekibine vermeniz gerekli. Fakat  onlarında bazı durumlarda son kullanıcı bilgisayarlarını kullanan kullanıcılara kullandığı bilgisayar üzerinde administrator yetkisi verdiğine şahit olabilirsiniz. Bu durumun önüne Her ne kadar Group Policyler ile geçebiliyor olsakta ( Restricted Groups yöntemi ile )  bazı yapılarda blelirli nedenlerden ötürü  policy ile adminlik yetkilerinin kısıtlanması sizden istenmeyebilir.  Pekala asıl sorun burada başlıyor. Bir gün sizden bir kullanıcı makinesi üzerinde  standart bir domain user yetkisine sahip bir kullanıcının  local administrator yetkisine sahip olduğu bilgisi geldi. Ve o kullanıcının asla böyle bir yetkisi olmaması, olması halinde çalıştığı departman için bu yetkinin sorun oluşturacağını hatta  mevcut administrator yetkisiyle bir takım sistemsel değişiklikler ( zararlı yazılım yükleme, veya gerekli şirket içi bir yazılımı kaldırma vb ) yaptığı bilgisi iletildi. Bu noktada sizden bu kullanıcıya  Local Admin yetkisinin ne zaman ve kim tarafından verildiğini öğrenmeniz ve raporlamanız istenebilir. Aşağıda yapacağım örnek senaryoyla bu bilgiyi kısaca nasıl öğrenebiliriz görmüş olacağız. Çok büyük ölçekli kurumsal şirketlerde bu işlemler için 3.parti  loglama yazılımları kullanılmakta ve anlık  “User account added local group” şeklinde  Sistem adminlere ve hatta kritik durumdaki departmanların süreç yöneticilerine bu bilgiler mail olarak gitmekte.  

Örneğimizde  ozgur.senerdogan isimli  domain user Helpdesk çalışanıdır. Ve tüm  Client sunucular üzerinde admin yetkisine sahiptir.



Şimdi  ozgur.senerdogan isimli userımız  finans biriminde çalışan  Selda.Kose isimli çalışana  kullanıcı bilgisyarı üzerinde admin yetkisi versin ve sonra gerekli kontrolleri sağlayalım.



Aşağıdaki ekran görüntüsünde göreceğiniz üzere  ozgur.senerdogan kullanıcı ile  login durumdayken  selda.kose kullanıcısına local adminlik yetkisini verdim.


Yetkilendirmeyi yaptığımıza göre şimdi  kontrol işlemine geçeli. Event viewer aracıyla ilgili event id yi aratarak bu bilgiye ulaşacağız.
Aratacağız  event id :4732 aşağıda detaylı açıklaması ve desteklediği işletim sistemleri bilgisi mevcut.
4732: A member was added to a security-enabled local group


Eventvwr.msc komutu ile event viewer aracını başlatıyorum.  Event viewer aracından log incelemek içinde Admin yetkiniz olması gerekir.
Windows Logs > Security tabı altından  filtreleme yaparak 4732 idli logları buluyor ve inceliyorum.



Gelen sonuçlardan en üsttekini inceliyorum.
Subject tabında üyelik işlemini gerçekleştiren  kullanıcı hesabı bilgileri mevcut. Onun dışında bilgisayar ismi ve en kritik bilgi olan  hangi tarih ve saatte gerçekleştirildiği bilgisi yer alıyor.


Member ksımında ise üye yapılan  kullanıcıya ve üyelik bilgisine dair bilgiler var. Biz bu örnekte domainimizde varolan bir userı yetkilendirdiğimiz için domain isim bilgisi yer alıyor.


 Details kısmında ise  üyeliği gerçekleştirilen userımız ( Selda.kose ) ve üye olduğu gruba dair SID bilgileri mevcut. Bu bilgilerde işimize yarayabilir. 


Üyelik işlemini gerçekleştirdiğimiz bilgisayarda  cmd üzerinde  Whoami /all komutunu çalıştırdığımızda bu SID bilgilerinin eşleştiğini görebiliriz.


Evet arkadaşlar, bu yazıyı işinize yarayacak veya  sizden böyle bir talepte bulunulduğunda  kullanmanız amacıyla hazırladım. Biliyorsunuz yetkiler çok hassas konulardır J ve yetki vermekle yetkili  kişi sayınız fazlaysa  sık sık kimin kime hangi zamanda yetki verdiği konuları dönem dönem başınızı ağrıtabilir.  Başka bir yazımda görüşmek dileğiyle J
Sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok:

VMware ESXI Custom Vendor ISO

 Merhaba, HPE Lenovo Dell gibi üreticilerin fiziksel sunucularına ESXI kurmak isterseniz Üreticiye özel hazırlanmış Custom ESXI ISO'Ları...