16 Mart 2017 Perşembe

Belirli Servis veya Servisleri otomatik başlatma.

Merhaba,  yönettiğiniz yönetiminiz de olan  Windows Tabanlı sunucular ve client makineler üzerinde bazı servislerin daima çalışmasını ve stop duruma gelmemesini isteyebilirsiniz.  Bu gibi durumlarda alacağımız aksiyonlar üzerine bir yazı hazırladım. Öncelikle neden böyle bir ihtiyacınız olur buna değinmekte yarar var. Örneğin  Serverlarınız veya client pcleriniz üzerinde bir servis var bu servis loglama yazılımınızla entegre çalışıyor ve log toplamaya yarıyor. Bu servisin start olmaması çalışmıyor olması log toplamanıza engel olacaktır. Veya örneğin printerı kullanmamıza yarayan print spooler servisinin daima otomatik olarak start olması gerekir ki yazdırma süreçleri kesintiye uğramasın.   Ortamınız da client makineler üzerinde veya belirli sunucular üzerinde Admin yetkisine sahip  kullanıcılarınız çoğunlukta ise bu tür ihtiyaçlarınız oluşacaktır.
Ben makale konumda Applocker  özelliğini kullanmamıza yarayan “Application Identity” servisine örnek vererek uygulama yapacağım. Siz kendi yapınız da kendi ihtiyacınıza göre dilediğiniz sistem servisinie veya  3.parti bir uygulamanın servisini bu şekilde auto start ve değişime kapalı hale getirebilirsiniz.
Hızlıca uygulamamıza geçmeden önce Ortamım hakkında bilgi vermek istiyorum.
Yapacağımız işlemleri Group Policy üzerinden yapacağımız için ve Computer Bazlı policyler uygulayacağımız için  bu policyi alacak olan istemci ve sunucu  cihazlarımız için doğru OU dizaynı yapmış olmamız gerektiğini hatırlatmakta yarar görüyorum.

Contoso.com isminde domain yapım mevcut ve ilgili makinelerimin bulunduğu OU lar aşağıdaki gibidir.


Server Manager Konsolu  içerisinden  Group Policy Management console aracımı başlatıyorum.
Policy uygulayacağım OU birimine gelerek sağ click > Create a GPO in this domain, and Link it here seçimini yapıyorum.


Oluşturacağım policye açıklayıcı bir isim veriyorum.


OK seçimini yaparak policyimi oluşturmuş oluyorum.
Oluşturmuş olduğum policy üzerinde sağ click > Edit seçimiyle policyimi ayarlamaya başlıyorum.


Computer Configuration > Preferences > Control Panel Settings > Services  kısmına kadar ilerliyorum.


Bu alanda sağ click >  New  > Service  seçimini yapıyorum.


Şimdi gelelim ayarlarını yapacağımız seçenekleri incelemeye.
Startup kısmı: servisin PC açılışında almasını istediğimiz aksiyonu ayarladığımız kısım.  Ben belirlediğim servisin auto start olmasını istediğim için seçimim Automatic yönünde olacak.
Service Name: bu kısımdan açılışta otomatik çalışmasını veya çalışmamasını auto stop olmasını dileğimiz servisin ismini seçtiğimiz alan.


Application ıdentity servisini gördüğünüz üzere seçtik.


Service Action: kısmı ise seçtiğimiz servisin alacağı aksiyonun ne olacağı yönünde yazımın başında da belirttiğim gibi ben Applocker özelliğimi client pclerimde kullanmak istediğim için ve bu özelliğin çalışması için  Application Identity servisinin auto start olması gerektiği için  action seçimim Start yönünde olacak. Siz yine bu seçimleri kendi yapınız da almak istediğiniz aksiyonlara göre belirleyebilirsiniz.


Gerekli seçimleri yaptıktan sonra > Apply ve Ok diyerek policyimizi oluşturmuş oluyoruz.
Dilerseniz  Recovery sekmesinde ki seçeneklere de göz atabilir değişiklik yapabilirsinz ben Recovery yani kurtarma anındaki seçenekleri default bırakacağım için bir değişiklik yapmıyorum.


Policyimizi oluşturduktan sonra >  cmd veya powershell üzerinde  > gpupdate /force komutunu çalıştırarak policynin hemen etkili olmasını sağlayabilirsiniz.


Client makinelerimiz veya sunucularımız da ayı şekilde  ya 90 ila 120 dakika arasında ya  manuel  gpupdate  komutu aracılığıyla veya restart yöntemiyle policyi alacaklardır.
Dilerseniz default durumda “Application Identity” servisinin durumunu kontrol edelim.


Gördüğünüz üzere  Startup type manuel durumda ve servis stop halde.
Aynı client makinemi restart ediyorum ve açıldıktan sonrak  servis durumunu gözlemliyorum.


Gördüğünüz üzere Servis running durumda. Dilersem servisi stop edebilirim ( admin yetkim mevcutsa ) fakat ilk restart sonrası veya gpupdate /force komutu sonrası servisim eski haline gelecektir.
Dilerseniz deneyelim.


Servis startup type disabled durumda ve statu Stop halde.  Aynı client makine de gpupdate /force komutunu çalıştırıp tekrar kontrol ediyorum.


Evet arkadaşlar, gördüğünüz üzere makinenin yeniden başlamasına dahi gerek kalmadan servis tekrar start oldu. Bu policy özelliğini dilediğiniz servis için dilediğiniz actionı alacak şekilde yapınıza göre uyarlayarak kullanabilirsiniz.
Yakında yeni ve farklı yazılarımda görüşmek üzere J

















Hiç yorum yok:

Unlinked Durumda olan GPO'ları listeleme

 Merhaba, Büyük yapılarda veya çoklu AD Domain ortamlarında Merkezi yönetimi kolaylaştırmak için Group Policy Object işimizi oldukça kolayla...