11 Aralık 2018 Salı

SCCM ile Yazılım Envanteri Raporu oluşturma.


Merhaba, SCCM  yazılımının en kullanışlı özelliklerinden birisi de hiç kuşkusuz ki  Donanım ve yazılım envanteri alabilmemizdir.  Uygulama raporu alırken kriter belirleme olanağımız var. Örneğin TeamViewer yazılımı yüklü olan cihazları listelemek gibi veya Adobe Reader’ın belirttiğimiz versiyonunun yüklü olduğu cihazları listelemek  gibi. Veya tüm PC’lerde yüklü olan uygulamaların envanterini alıp excele export edip içerisinden filtreleme şansımızda  var.
SCCM ile yazılım envanteri toplayabilmek için öncelikle Client Settings üzerinde Software inventory açık durumda olmalı.
\Administration\Overview\Client Settings alanına giderek  aşağıdaki ayarın aktif olduğunu kontrol etmeliyiz.




Devamında,  istemci ve Server cihazlarda yüklü olan uygulamaların envanterini çekebilmemiz için Asset  Intelligence bölümünde aşağıdaki ayarı aktif etmemiz gerekiyor. SCCM kurulumu ile birlikte bu ayar default olarak seçili gelmemekte.
\Assets and Compliance\Overview\Asset Intelligence  sağ click Edit  Inventory Classes tıklıyoruz.




Listenin en başındaki SMS_InstalledSoftware seçeneğini aktif hale getirmemiz gerekiyor.




SMS_InstalledSoftware seçeneğini  işaretleyip aktif hale getirdikten sonran SCCM ile yönettiğimiz yapımızın büyüklüğüne ve cihaz sayımızın fazlalığına göre 1 gün ila 1 hafta arası  Data Discovery için beklemeliyiz.
Şimdi  ön gereklilikleri tamamladıktan sonra raporumuzu çekme aşamasına geçebiliriz.  SCCM üzerinde Reporting Services Point rolünün yüklü olduğunu hatırlatmak istiyorum.  Aksi halde rapor alamayız.
SCCMServer\Monitoring\Overview\Reporting\Reports alanına gelerek Search kısmına  Asset software yazmamız gerekiyor.




Computers with specific software installed isimli raporu kullanacağız dilerseniz işinize yarayacak başka raporlar da mevcut.  Ben tüm yüklü olan uygulamaların raporunu alacağım için bu rapor üzerinden gidiyorum.




İlgili rapor üzerinde Run  seçimini yapıyoruz.




2 seçenek bizi karşılıyor. 1. Olan Collection seçimi yapmamızı isteyen bölüm. Tüm cihazlarınızdaki  ( Server ve Client ) yazılımların raporunu almak isterseniz benim seçtiğim collectionu seçmelisiniz. Tam tersi sadece Windows 7 veya win10 cihazlarınızdaki veya Windows server cihazlarınızdaki uygulamaların raporunu almak isterseniz doğru collectionlar oluşturmanız halinde buradan seçerek işlem yapabilirsiniz.  Software Product alanı ise rapor almak istediğiniz uygulamaları isim olarak seçebiliyorsunuz. Örneğin Adobe Reader, veya MS Office gibi. Ben tüm yazılımların raporunu almak istediğim için “All” seçimini yapıp view Report ile devam edeceğim.
View Report seçimini yaptıktan cihaz sayınıza bağlı olarak biraz beklemeniz gerekebilir. 1000 cihaz ve üzeri ortamlarda bu süre 5 dakikanın üzerine çıkabiliyor.




İlgili raporu üstteki resimde göreceğiniz üzere excel olarak export edip   inceleyebilirsiniz.  Excel üzerinde filtreleme yaparak networkünüzdeki  cihazlarınızda yüklü olan uygulamaları ve kaç cihazda yüklü olduğunu cihaz ismi ip adresi gibi bilgilerle öğrenebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Unlinked Durumda olan GPO'ları listeleme

 Merhaba, Büyük yapılarda veya çoklu AD Domain ortamlarında Merkezi yönetimi kolaylaştırmak için Group Policy Object işimizi oldukça kolayla...