25 Kasım 2018 Pazar

SCCM ile Gerçekleştirilen Remote Control Bilgilerini Raporlama.


Merhaba, Kurumsal ve Özellikle Enterprise yapılarda ( Banka, Telco, Global Şirketler vb. )  Helpdesk birimleri User support işlemlerini uzaktan ve SCCM Remote Control özelliği ile gerçekleştirmekteler.  Bu özelliğin aktif edilmesi ve  bağlantı gerçekleştirecek Teknik personelin bağlantı yapacağı istemcilerin kapsamını  nasıl belirleyeceğimize yönelik  2 yıl önce aşağıdaki detaylı yazıyı yazmıştım.


Departman bazlı Device Collection’lar oluşturup veya coğrafi bazlı Collectionlar oluşturup bölgelerinizdeki teknik personellere bu bölgeleri kapsayacak şekilde yapılandırma/ yetkilendirme  yapabilirsiniz.
Bugünkü konumuz bazen bazı kullanıcıların istemci cihazlarına kim tarafından remote control yapılmış bunu öğrenmek isteyebilirsiniz.  Sizden böyle bir talepte olabilir. Örneğin, üst yönetim den bir kişinin istemci cihazına  erişim yapılmış olması gibi. 
SCCM > \Monitoring\Overview\Reporting\Reports alanına gelerek  Search kısmına Remote Control yazalım.




2 seçenek karşımıza çıkıyor. Bunları açıklayacak olursak .
All Computers remote controlled by a Specific User:   username veya grup ismini bildiğimiz  SCCM üzerinde remote Control yapmaya yetkili bir kişinin veya grubun yapmış olduğu Remote Control erişimlerini görebiliriz.
All Remote Control information :  SCCM üzerinden  Remote Control yapmaya yetkili tüm userların yapmış olduğu Remote Control bilgilerini  verir.
Specific bir username ile rapor alacağım öncelikle.






Üstteki rapordaki  alanların anlamları :  Remote Controlled From:   Remote Control yapan,  RC isteği gönderen client veya sunucu cihazın ismi.



Computer Being Remote Controlled :  kendisine remote control sağlanan istemci ismi.
Yazımın başlarında belirttiğim gibi  bu tür talepler bazı zamanlar da gelebilir. BGYS denetimlerinde vb. veya yetkisiz erişim gibi bir durum olması halinde. Raporu nasıl alabiliyor, veya kontrol edebileceğinizi bilmekte yarar var.
Ek not:  remote control isteğiniz  kullanıcı tarafından “Approve” edilmemiş olsa dahi bağlantı bilginiz burada çıkar…
İyi çalışmalar.

22 Kasım 2018 Perşembe

SCCM 1806 Pending Restart Computers Raporu oluşturma.


Merhaba, SCCM 1708  ile birlikte Collectionlar üzerinde “Pending Restart” alanını ekleyebiliyoruz.
Fakat, özellikle geçtiğimiz Windows Updateler sonrası vb durumlar da bir rapor alarak ilgili Helpdesk ekibine Restart edilmesi  gereken Computer listesini vermemiz gerekebilir. Device Collections alanında “pending restart” bilgisini yalnızca görüyoruz. Aşağıdaki gibi. O alanda herhangi bir rapor vb veri alamıyoruz.





Pending Restart durumundaki istemci ve sunucuların raporunu çekerken “Reports” altındaki hazır raporlardan yararlanacağız. Fakat bu hazır raporları kullanarak rapor alabilmemiz için SCCM sunucumuzda  “Reporting Services Point” rolünün yüklenmiş ve veri çekebilir durumda olması gerekiyor.
SCCM Sunucuda > \Monitoring\Overview\Reporting\Reports alana geliyoruz.  Search kısmına “Software updates” yazarak çıkan sonuçlardan >  C Deployment States  ve States 4. Seçimini yapıyoruz.




İlgili rapora sağ click “Run” seçimini yapıyoruz.




Gelen pencerede, Hangi Deployment paketi ve hangi aksiyon türünü istiyorsak bu seçimleri gerçekleştiriyoruz.




Yüklemesini Gerçekleştirdiğimiz Windows update grubunu veya update paketini seçiyoruz.




Devamında, State alanından istediğimiz aksiyon türü olan “Pending Restart  seçeneğini seçiyoruz.





Devamında, View Report tıkladığımızda istediğimiz raporu oluşturacaktır.




Kaydet butonuna tıkladığımızda raporu bir çok farklı formatta kaydedebileceğimiz seçenekler çıkmakta.
Dilerseniz, Excel olarak kaydedip  restart isteyen istemcilerinizin sıralı olarak restart edilmesini Helpdesk ekibine iletebilirsiniz. Veya exceli şirket çalışanlarıyla paylaşarak listede bilgisayarının ismi olan kişilerle bu bilgiyi paylaşabilirsiniz.




Pending Restart durumda olan İstemcilerinizi ve sunucularınızı tek bir collection altında toplamak isterseniz aşağıdaki Query’den faydalanabilirsiniz.


SELECT SMS_R_SYSTEM.ResourceID, SMS_R_SYSTEM.ResourceType, SMS_R_SYSTEM.Name,
SMS_R_SYSTEM.SMSUniqueIdentifier, SMS_R_SYSTEM.ResourceDomainORWorkgroup,
SMS_R_SYSTEM.Client FROM sms_r_system inner join SMS_UpdateComplianceStatus
ON SMS_UpdateComplianceStatus.machineid=sms_r_system.resourceid
WHERE SMS_UpdateComplianceStatus.LastEnforcementMessageID = 9


Query sonuna eklediğimiz 9 rakamının hangi işleme karşılık geldiği listesi aşağıdaki gibidir.


  • 1 – Enforcement started
  • 3 – Waiting for another installation to complete
  • 6 – General failure
  • 8 – Installing update
  • 9 – Pending system restart
  • 10 – Successfully installed update
  • 11 – Failed to install update
  • 12 – Downloading update
  • 13 – Downloaded update

15 Kasım 2018 Perşembe

SCCM 1806 ile Currently Logged On User alanı eklendi.


Merhaba,  SCCM 1806 versiyonu ile birlikte Devices alanına  güncel oturum açan kullanıcı ismi bilgisine erişebileceğimiz bir bölüm eklendi.  Hatırlarsanız, SCCM versiyon 1712 ile birlikte Last Logged on User bilgisini görebiliyorduk.  1806 ile birlikte bu özellik güncel oturum açan kullanıcı ismi bilgisi olarak değiştirildi. Tabi ön gereksinimleri mevcut  J
Öncelikle Device Collection ve Devices alanı üzerinde bu sütunu ekleyelim.





Devamında,  özelliğin doğru veri çekebilmesi için Discovery metodlarından  Active Directory User keşif yönteminin Enabled durumda olduğunu kontrol edelim.





Enable Delta discovery  seçeneğini aktif etmenizi tüm keşif yöntemlerinde öneririm. İncremental gerçekleşen değişiklikleri çeker.




Currently User Logged on seçeneğinin doğru veri sunabilmesi için üstte bahsettiğim üzere keşif yöntemlerinizin güncel ve çalışır olması ayrıca, Tüm clientlarınız da SCCM 1806 Client Agent Upgrade işlemini tamamlamış olmanız gerekmektedir. Yapınızın büyüklüğüne göre 1 hafta kadar bir süre beklemeniz gerekebilir.



14 Kasım 2018 Çarşamba

SCCM 1802 Client Agent Versiyon bilgisi toplamak için örnek Query.


Merhaba,  SCCM 1702 – 1802 veya 1802 Den 1806 sürümüne geçişler devam ediyor. Bu versiyon geçişlerinin en temel sebeplerinin başında  her yeni versiyonla birlikte gelen yeni özelliklerin kullanılması amacıdır. Örneğin, SCCM 1806 ürünü ile birlikte gelen 3.parti ürünlerin yama yönetiminin yapılması gibi.
SCCM 1702 den 1802 ürününe geçiş yaptıktan sonra bildiğiniz üzere Client Agentlarınız da güncel sürüme upgrade olması gerekli.  SCCM Console versiyon geçiş işleminizi tamamladıktan sonra yapınızdaki Clientlarınızın da  Client Agent versiyonlarının otomatik upgrade olması için aşağıdaki checkbox’ı işaretlememiz gerekiyor.
Administration > Overview > Site Configuration > Sites. > Hierarchy Settings Client Upgrade tabına tıklanır ve > Upgrade all clients in the hierarchy using production client kutucuğu işaretlenir.





Buradaki Client version bilgisi işimize lazım. Query içerisinde bu versiyon bilgisini ekleyeceğiz. Ayrıca SCCM ürününü tüm client agent versiyon bilgilerini aşağıdaki linkten bulabilirsiniz.
Ben örneğimi 1802 ürününe göre ayarladım. Sizler 1802 – 1806 arası geçiş yapmış olabilirsiniz. Bu durumda 1806 versiyonu için gerekli olan versiyon id’yi kullanmalısınız.


SCCM > Assests and Compliance > Device Collections > Create Device collection >
Name = bu kısım sizin tercihinize kalmıştır.
Limiting Collection = All Sytems yapmanız gereklidir.
Next ile ilerlediğinizde Membership Rules alanında oluşturacağınız Device Collection için kriter alınacak olan queryleri belirlemeniz gerekiyor.  Add rule > Query rule seçeneği ile ilerliyoruz

Query rule seçtiğimizde karşımıza Query Rule Properties ekranı gelecektir ve bazı alanları doldurmamız gereklidir.
Burada yapmamız gereken Query Statement Properties alanından Criteria tabına penceresine geçerek “Show Query Language” tıklamak ve aşağıda paylaştığım query içeriğini ilgili alana yapıştırmak.


select SMS_R_SYSTEM.ResourceID,SMS_R_SYSTEM.ResourceType,SMS_R_SYSTEM.Name,SMS_R_SYSTEM.SMSUniqueIdentifier,SMS_R_SYSTEM.ResourceDomainORWorkgroup,SMS_R_SYSTEM.Client from SMS_R_System where SMS_R_System.ClientVersion != '5.00.8634.1007'

Ok diyerek tüm pencereleri OK seçimi ile devam ettirip collection oluşturma adımlarını tamamlayabiliriz.

Belli bir süre geçtikten sonra tahmini 1 hafta veya daha kısa süre bu collection altında client agentı upgrade olan istemcileriniz ve sunucularınız toplanacaktır. Ben production ortamda ekran görüntülerini aldığım için kısa süred 301 adet istemcinin client Agentlarının upgrade olduğunu görebiliyorum.

Unlinked Durumda olan GPO'ları listeleme

 Merhaba, Büyük yapılarda veya çoklu AD Domain ortamlarında Merkezi yönetimi kolaylaştırmak için Group Policy Object işimizi oldukça kolayla...