30 Ağustos 2018 Perşembe

vSphere 6.7 ile Storage VMotion, SVMotion nasıl yapılır.


Merhaba,  bildiğiniz üzere VMware ESXI sanallaştırma platformumuz üzerinde çalışan sanal sunucularımızın zaman zaman çeşitli nedenlerden ötürü ( Kapasite,yüksek IO, datastore boşa çıkartılması.) vb.  çalıştığı datastore’u değiştirmemiz gerekebilir. Bunun adına Storage VMotion teknolojisi diyoruz. VSphere  Client yazılımını kullanan arkadaşlar bu ekrana aşinadır. Çünkü  sanal sunucunun çalıştığı Host’u değiştirmek istediğimiz ekrandan kolayca Datastore değişikliği de yapabilmekteydik. VSphere 6.7 ile bu işlemi yaparken bazı değişiklikler geldiğini fark ettim ve sizinle paylaşmak istedim.
Var olan Cluster yapınız içerisindeki herhangi bir sanal sunucuya sağ click > Migrate dediğiniz zaman




Aşağıdaki ekranı takip ederek Datastore değiştirme adımını gerçekleştirebiliyoruz. Fakat burada dikkatimi çeken değişiklik sanal sunucunun üzerinde çalıştığı disklerin bazılarını değiştirmek istediğimiz ekranın ismen değiştirilmiş olması.




Bildiğiniz üzere eski  Vsphere sürümlerinde aşağıdaki ekranda Advanced butonuna tıkladığımız da sanal sunucumuz üzerinde ki diskleri görebiliyor ve istersek sanal sunucunun tüm disklerini değil de seçtiğimiz diskleri datastore’lar arasında taşıyabiliyorduk.




Aşağıda görüldüğü üzere ilgili sanal sunucu da 2 disk mevcut. Hangisini seçer ve devam edersem o diski istediğim datastore üzerine taşıyacak tek şart yeterli free alan olması J




Şimdi aynı ekranın Vsphere 6.7 üzerindeki yerine görelim.
Üstteki  ilk 2 ekran görüntüsü ile devam edelim,





Configure Per Disk ayarı default olarak kapalı geliyor. Açalım ve inceleyelim.




Yukarıda göreceğiniz üzere sunucumuzda 3 disk ekli ve alanları yüksek. Bu durumda istediğimiz diski seçip dilediğimiz datastore arası değişiklik sağlayabiliriz. Browse butonuna tıkladığımız zaman cluster yapımız içerisindeki shared Datastorelar listelenecektir.
Ek not: Storage VMotion özelliğini kullanabilmeniz için VMware lisansınızın Standart, Enterprise veya Ent. Plus olması gerekiyor.
Teşekkürler.

Hiç yorum yok:

VMware ESXI Custom Vendor ISO

 Merhaba, HPE Lenovo Dell gibi üreticilerin fiziksel sunucularına ESXI kurmak isterseniz Üreticiye özel hazırlanmış Custom ESXI ISO'Ları...