31 Mart 2018 Cumartesi

VMware VCenter Converter üzerinde alınan Permission to perform this operation was denied Hatasının çözümü.


Merhaba,  çalıştığımız şirketlerde genellikle Sanallaştırma platformlarını yönetiriz ve kullanırız. VMware dünya genelinde yaygın olarak kullanılan sanallaştırma dünyasının lideri olarak hafızalarımızda yer edinse de Microsoft’un sanallaştırma çözümü olan Hyper V platformunu kullanan şirket, kullanıcı sayısı pek de az değil J  Genellikle P2V olarak bildiğimiz  Fiziksel den sanala çevirme işlemini uygularız. Fakat bazı durumlar da Vmware ürününden Hyper V ürününe veya tam tersi bizim örneğimizde olduğu gibi performans vb bir çok nedenden ötürü Hyper V platformundan VMware platformuna geçmemiz gerekebilir.  Danışmanlık verdiğim bir yapıda Hyper V den VMware ürününe geçiş projesi kapsamında Hyper V üzerinde çalışan bir sanal sunucuyu Convert ederken aşağıdaki gibi bir hata aldım. Bildiğiniz üzere en sağlıklı yöntem VMware VCenter Converter ürünü ile  V2V dediğimiz  bir sanal platformdan başka bir sanallaştırma platformuna  geçişleri yapabilmekteyiz.
Hyper V rolü yüklü ve üzerinde sanal sunucuların çalıştığı fiziksel sunucuya local olarak  VCenter Converter Standalone yazılımını yükledikten sonra  Hyper V platformu üzerinde çalışan ve ShutDown durumda olan bir sanal sunucuyu seçip Next dediğimde aşağıdaki hata ile karşılaştım.



Conversion işlemini yapmak için Hyper V Sunucuya logon olduğum user accountum domain admin yetkisine sahip olduğu için yetkisel bir problem direk olarak aklıma gelmedi.

Fakat conversion işlemine başladığımda ilk ekran olan Kaynak sanallaştırma platformu sunucusu seçim ekranında girdiğim credential sunucunun localinde bulunan “Administrator” kullanıcısı olmamasından bu hata ile karşılaştığımı fark ettim.


Üstteki ekranda girmiş olduğum kimlik bilgileri domainde mevcut ve domain admin yetkisine sahip bir usera ait. Fakat çözüm için aşağıdaki metodu uyguladım ve başarılı oldu.


VMware ortamına taşıyacağınız kaynak sanal sunucuyu üzerinde barındıran Hyper V Host sunucunun localindeki “Administrator” kullanıcısı ve şifresi ile Next tıklayarak devam etmeniz halinde  ilk ekran görüntüsünde karşınıza çıkan hata tekrar çıkmayacaktır.

11 Mart 2018 Pazar

VCenter 6.5 Single Sign-On ekranında “Use Windows Session authentication” aktifleştirme.


Merhaba,  Vmware Altyapısı yönetenlerin bildiği üzere Vcenter 6.5 release olduğu günden bu yana Vcenter 6.0 dan 6.5 sürümüne geçişler başladı. Geçişlerin temel nedeni varolan VCenter yapınızdaki ESXI Hostlarınız 5.5 veya 6.0 sürümündeyse ve ESXI Hostlarınızı upgrade etmek istiyorsanız en doğru teknik aksiyon öncelikle Vcenter yapınızı 6.5 sürümüne geçirmeniz yönünde olacaktır. Çünkü aksi durumda  Güncel yani 6.5 sürümüyle çalışan ESXI hostlarınız fakat eski sürümde örneğin 6.0 üzerinde çalışan bir VCenter yapısına sahip olmuş olacaksınız ki bu durumda teknik işleyişe tezat bir kurguyu oluşturur. Biz örneğimizde Vcenter yapımızı Vcenter 6.5 0d Express Patch 2 sürümüne geçirmiş bulunuyoruz. 




Vmware 6.5 sürümüyle birlikte bildiğiniz üzere artık yönetimi Web tabanlı hale getirdi. Yani eski 6.0 5.5. 5.1 sürümlerindeki gibi bilgisayarınıza kurduğunuz   vSphere Client yazılımı olmadan Web Client aracılığıyla tarayıcı üzerinden Vmware altyapınızı yöneteceğiniz bir platform geçiş sonrası bizleri karşılıyor. Vcenter 6.5 kurulumu yaptıktan sonra Vcenter sunucunuzun ip adresi veya Dns ismini tarayıcıya yazdığınız da sizi karşılayan ekran aşağıdaki gibidir.





Bu sayfaya VMware üzerinde yetkili ve  LDAP Sunucunuz da (çoğu zaman bu LDAP Sunucu bildiğimiz Active Directory olur)  mevcut bir Accountla giriş yaparak yönetimsel işlemlerinizi gerçekleştirebilir veya SSO dediğimiz  Administrator hesabınızla da giriş yapabilirsiniz. Bildiğiniz üzere çoğu Firma Vmware ile merkezi LDAP Sunucusunun Entegrasyonunu yaparak  Sistem Adminlerine kullandıkları user accountları üzerinden VMware platformunu kullanma ve yönetme imkanı tanır. Bu da VMware ürününün  LDAP Authentication desteği ile sağlanır. Fakat Vcenter 6.5 kurduğunuz zaman   Vcenter 6.0 sürümünden in-place geçiş yapmış dahi olsanız üstteki ekranda göreceğiniz  “Use Windows session Authentication”  seçeneğinin pasif geldiğini göreceksiniz. Panik yapmayın  alt sürüm Vcenter dan üst sürüm yani 6.5 versiyona geçiş yaptıysanız  Önceki Vcenterınız üzerinde yer alan ayarlarınız direk aktarılmış yani önceki sürüm Vcenter ürününüz de LDAP Entegrasyonunuz var ve çalışıyor ise bu entegrasyon da Vcenter 6.5 üzerine gelmiş demektir.  Bunu şu şekilde anlayabilirsiniz. önceden kullandığınız  ve Vmware üzerine giriş yapabildiğiniz Ldap giriş bilgileriniz ile Vcenter 6.5 üzerine aşağıdaki biçimde kimlik bilgilerinizi yazarak giriş yapmayı denersiniz ve giriş yapmanız durumunda LDAP Entegrasyonunuz çalışıyor demektir.
Örneğimde kullandığım Active directory domain ismim corp.local




Aşağıdaki resimde göreceğiniz üzere LDAP Entegrasyonum başarılı olarak çalışıyor önceki sürüm Vcenter üzerinden Entegrasyonum sorunsuz aktarılmış durumda.





Peki,  LDAP Entegrasyonu sorunsuz çalışıyor. Neden bu seçenek aktif değil konumuza gelirsek, yüklememiz gereken bir Plug in nedeniyle bu seçenek aktif değil.




VCenter sayfamıza giriş yaptığımız da alt kısımda yer alan “Download Enhanced Authentication Plugin” seçeneğini tıklayarak ilgili  kurulum dosyasını bilgisayarımıza indirelim ve çalıştıralım.




Lisans sözleşmesi onayı ve diğer basic kurulumlarda olan bazı seçenekleri seçip kurulumu tamamladıktan sonra  tekrar Vcenter sayfanıza giriş yapmayı deneyebilirsiniz.
Öncelikli olarak aşağıdaki seçeneği seçmeniz gerekiyor.


Daha sonra  aşağıdaki seçeneği belirttiğim gibi ayarlayarak Vcenter web sayfanıza sorunsuz giriş yapabilirsiniz.





Ek Not,  VCenter sunucunuz Windows Server 2012R2 üzerinde yüklüyse,  flash player embedded olarak mevcut olsa da  İnternet Explorer üzerinde sorun yaşamamak adına  Sunucunuza  desktop Experience özelliğini yüklemeniz ve Adobe Flash player için gerekli olan  aşağıdaki  bileşeni İnternet Explorer > manage Add ons üzerinden Enable duruma getirmeniz gerekiyor.




Unlinked Durumda olan GPO'ları listeleme

 Merhaba, Büyük yapılarda veya çoklu AD Domain ortamlarında Merkezi yönetimi kolaylaştırmak için Group Policy Object işimizi oldukça kolayla...