28 Haziran 2020 Pazar

Windows Admin Center Storage Migration Service ile File Server Migration.

Merhaba,  Windows Server 2019 ile gelen yeni özelliklerden birisi olan Storage Migration Service  özelliği ile File Server taşımayı uygulamalı anlatacağım. Windows Admin Center ile entegre yönetilebilen bir hizmet olduğunu baştan belirteyim.
Önceden File Server taşımalarında genellikle  Robocopy  toolunu kullanırdık.  CMD üzerinde çalışan robocopy komut seti ile verilerimizi ve security vb izinleri hedef dosya sunucusuna aktarır son faz olarak ise değişen verileri aktarırdık. Burada önemli nokta değişen verilerin aktarılması çünkü yaptığım yaklaşık 50 TB boyutundaki bir File Server geçiş projesinde ortalama 1.5 TB değişen veri oluşmuştu ve bu değişen veriyi de yine Robocopy toolu ile aktarabilmiştim. Storage Migration Service  WAC arayüzü üzerinden çalışan ve GUI tabanlı  robocopy toolu’na göre yeni özellikleri olan bir servis.

Storage migration Servis ile dosya sunucularınızı taşımak için gerekliliklere değinmek istiyorum kısaca.
öncelikle  Source sunucular aşağıdaki işletim sisteminde çalışıyor olmalı.

  • Windows Server 2019
  • Windows Server 2016
  • Windows Server 2012 R2
  • Windows Server 2012
  • Windows Server 2008 R2
  • Windows Server 2008
  • Windows Server 2003 R2
  • Windows Server 2003
  • Windows Small Business Server 2003 R2
  • Windows Small Business Server 2008
  • Windows Small Business Server 2011
  • Windows Server 2012 Essentials
  • Windows Server 2012 R2 Essentials
  • Windows Server 2016 Essentials
  • Windows Server 2019 Essentials
  • Windows Storage Server 2008
  • Windows Storage Server 2008 R2
  • Windows Storage Server 2012
  • Windows Storage Server 2012 R2
  • Windows Storage Server 2016
Hedef sunucular ise aşağıdaki versiyonlar olmak zorunda.
  • Windows Server 2019
  • Windows Server 2016
  • Windows Server 2012 R2
Source ve Destination sunucular arasında firewall'lar açık ise aşağıdaki portlara inbound şeklinde izin verilmesi gerekiyor. kapalı ise buna gerek yok.
  • File and Printer Sharing (SMB-In)
  • Netlogon Service (NP-In)
  • Windows Management Instrumentation (DCOM-In)
  • Windows Management Instrumentation (WMI-In)

Uygulamaya başlamadan önce demo ortamım hakkında bilgi vermek isterim.
Windows Server 2012 R2 versiyonunda  Fileserver  isminde   güncel olarak ortamımıza hizmet eden dosya sunucumuz mevcut.  Bu File  Server’ı  Windows Server 2016 platformuna migrate edeceğiz. 
Güncel olarak kullandığımız Server 2012 R2  File Server aşağıdaki gibidir.




Üzerinde toplamda 8 adet paylaşım mevcut.




Tüm paylaşım klasörlerinin gerek Sharing  gerekse NTFS Security izinleri  Active Directory Security Gruplar ile sağlanmış durumda.
Örnek olması açısından bir kaynağın  Sharing ve Security izinlerini paylaşıyorum.




Tüm paylaşımlarım bu şekilde Sharing ve Security izinleri olarak AD grupları üzerinden Hem Read  (okuma)  Hem Write (yazma) oluşturulmuş ve doğru yetkilerle dizayn edilmiş durumda. Not: File server yetkilerinizi doğru dizayn etmeniz migration işlemlerinde de çok kolaylık sağlayacaktır.
Yeni File Server aşağıdaki gibidir.




Makalenin başında bahsettiğim üzere Storage Migration Servis  Windows Server 2019 ile birlikte gelen yeni bir özellik. Bu nedenle üzerinde   Windows Server 2019 işletim sistemi  yüklü  Windows Admin Center çalıştıran sunucu üzerinden taşıma işlemlerini gerçekleştireceğiz.
WAC Gateway sunucumuz aşağıdaki gibidir.  Öncelikle Storage Migration Servisimizi Install ederek işlemlere başlayalım.



Kurulum işlemi saniyeler içerisinde tamamlanacak. Devamında Close diyerek aşağıdaki pencereyi kapatabiliriz.



Artık  Storage Migration Servisimiz kurulduğuna göre ortamımız taşımaya hazır durumda olduğu için taşıma işlemlerine başlayabiliriz. Öncelikle New Job diyerek yeni bir görev oluşturalım.



İlgili Job için bir isim belirleyip kaynak sunucu olarak Windows platformunu seçip OK diyerek ilerliyoruz.



Sunucularınız üzerinde En az Local Admin yetkisine sahip ve paylaşım klasörleriniz de izinler ile ilgili işlem yapabilecek yani “Full Control” yetkisine sahip  bir kimlik bilgisini bu ekranda giriyoruz.



Include Administrative Share tikini atmanız halinde C$  E$  gibi paylaşımları da taşımaya dahil edecektir. Bizim böyle bir ihtiyacımız yok.
Aşağıdaki ekranda  source file Server’ı eklememiz ve ardından Scan işlemini başlatmamız gerekmekte.


Active Directory üzerinden Search işlemi yapabiliriz.




Kaynak  Dosya Sunucumuzu ekledikten sonra  More > Start Scan işlemini başlatmalıyız.




Scan işlemi sonrası kaynak dosya sunucumuz üzerinde belirttiğim gibi toplam da yer alan 8 adet paylaşımlı klasörü ve içeriğindeki dosyaları boyutlarıyla beraber buldu. Next ile sonraki adıma ilerleyebiliriz.




Hedef sunumuz üzerinde yetkili kimlik bilgilerini giriyoruz.




Gelen ekranda hedef dosya sunucumuzun ismini aratarak buluyoruz.




Sonrasında,  Select the shares to  transfer alanından taşımak istediğimiz paylaşımlı klasörleri seçiyoruz.  Include in transfer alanından seçimlerimizi yapabiliriz. Biz projemizde tüm paylaşımları taşıyacağız.




Not:  eski Dosya  sunucum üzerindeki paylaşımlarım  ORTAK adında bir klasör altında yer almaktaydı. Yeni File Server üzerinde de bu isimde bir klasör oluşturuyorum.  Paylaşıma açmanıza gerek yok.




İşlemlerimize Adjust Transfer Settings ile  devam ediyoruz. Security izinlerinin taşınması için ortadaki seçeneği seçiyorum.




Source ve Destination sunucularımızı validate edeceğimiz ekrandayız. Validation işlemini aşağıdaki şekilde yapabiliriz.


Warning verdiğini görüyoruz üzerini tıklayarak uyarıyı inceleyebiliriz.


Ürettiği uyarının nedeni taşıma yaptığımız hedef sunucu Server 2016  şayet bir windows server 2019 olsa idi üzerine Storage Migration Service  Proxy özelliğini yüklememiz gerekecekti. Bu uyarı taşıma yapmamıza engel değil. Next ile ilerleyebiliriz.


Start The transfer ekranındayız. Start Transfer tıklayarak  kaynak ve hedef dosya sunucularımız arasında taşıma işlemini başlatıyoruz.
Transfer işlemi verilerinizin büyüklüğü network hızınız sunucularınızın ethernet kartlarının hızına orantılı ilerleyecektir.




Taşıma işlemi tamamlandı. Klasörler üzerinde Sharing ve Security izinlerini kontrol ederek durumu gözlemleyebilirsiniz. Benim yaptığım kontrollerde izinler eksiksiz aktarılmış.




Üstteki resimde eski File Server’ım ve yeni file server üzerindeki ortak alanların karşılaştırması var. Tutarlılık mevcut.



Şu soruyu aklınızdan geçirebilirsiniz  makalemin başında da özellikle Robocopy örneğinde bahsetmiştim  değişen veriler ne olacak...?  evet Storage Migration Servisin buna da bir çözümü mevcut. Örnek olması açısından kaynak dosya sunucum üzerine aşağıdaki 2 dosyayı ekleyeceğim. Ve değişenleri de GUI üzerinden atacağız.
Kaynak dosya sunucuma aşağıdaki 1 dosya ve  1 klasörü ekledim.




Aynı dosya ve klasörler az önce taşıma işlemini tamamladığımız hedef dosya sunucusunda mevcut değil.




WAC arayüzü üzerinden ilgili  Job’ımız içerisine girerek Start Transfer ekranına geliyoruz ve Transfer differences seçimini yapıyoruz.




Transfer Differences seçimini yapıyoruz.




İşlem başarılı.  Dosyalarımızı kontrol edelim.




Az önce yeni dosya sunucumuzda yer almayan 1 klasör ve 1 dosya şu an mevcut.




Storage Migration Servisi ile kaynak dosya sunucumuzu hiç bir kesinti olmadan eksiksiz yetkileriyle beraber yeni hedef dosya sunucumuza taşıdık. Bununla da kalmadık aktif olarak hizmet veren kaynak dosya sunucumuzda yeni oluşan dosya ve klasörleri de replike ettik J

Peki işlemlerimiz bu kadar mı değil. SMS’in nimetleri çok.
Eski dosya sunucumuzun isim ve ip adresi bilgisini yeni dosya sunucumuza Cut over migration yöntemiyle aktaracağız. Bu işlemde eski kaynak olan Server 2012 R2 sunucumuza random bir yeni isim atanacak ve ondaki isim hedef dosya sunucumuza aktarılacak. Böylelikle kullanıcılarınız File Server ismi değişmediği için verilerine sorunsuz eskisi gibi erişmeye devam edecek.

Not:  cut over migration işlemi esnasında isim değişikliği nedeniyle her 2 sunucumuz da restart olacaktır.
Aşağıdaki resimde göreceğiniz üzere her iki sunucumuz üzerinde en az local admin yetkisine sahip credential girmeliyiz. Ben tüm işlemlerimi Domain Admin yetkisine sahip bir account ile gerçekleştirdim.  Next ile sonraki adıma geçiyoruz.




Aşağıdaki resimde göreceğiniz üzere Source File Server  üzerindeki ip adresi yapılandırması mevcut.  10.0.0.102  kaynak dosya sunucumun ip adresi  sağ tarafta ise hedef dosya sunucum için  network adaptörü seçimini yaptım ve mevcut ip adresi bilgisi geldi.  Seçimleri değiştirmiyorum.




Rename The source device After Cutover  penceresinde ise kaynak dosya sunucusunun ismi hedef  dosya sunucuya aktarılacağı için yeni isminin ne olacağını belirtiyoruz. Dilersek random isim atanmasını seçebiliriz. Ben anlaşılabilir olması için aşağıdaki gibi yaptım.




Değişiklik yapmadan aşağıdaki ekranda ilerliyoruz.



Source ve Destination sunucularımızı validate işleminden geçiriyoruz.




Validation işlemimiz Success  Next ile sonraki ekrana ilerleyerek artık Cutover migration işlemini başlatabiliriz.




Start Cutover tıkladığımız anda üstte de bahsettiğim üzere  önce kaynak sunucu reboot olacak ve ismi değişecek ardından boşa çıkan isim yeni Dosya sunucuya verilecek ve yeni dosya sunucu reboot olacak. Bu kesintiyi uygun zaman diliminde yapmanızı öneririm.

Belirttiğim işlemi state ekranından takip edebilirsiniz.




İşlemimiz tamamlandı. 




Sunucularımız isim olarak kontrol edelim. Önce eski File  Server sonrasında ise Yeni File Serverımızı kontrol ediyorum. Yeni File  Server ismi  fileserver olması gerekli  eskisinin ise eskifileserver olması gerekli idi.



Her şey sorunsuz ve belirttiğim gibi tamamlandı.

25 Haziran 2020 Perşembe

Windows Admin Center Connection Error “ResetRunspaceState is not supported on the server.” Hatası çözümü.

Merhaba,  Windows Admin Center  konsolunuz üzerinde ortamınızda yer alan   Windows  Server 2012 R2 sunucularınızı yönetmek isterseniz aşağıdaki hatayla karşılaşmanız muhtemel olabilir.

"ResetRunspaceState is not supported on the server. The server must be running Windows PowerShell 5.0 or greater"


Hatanın sebebi  WMF versiyonunuzun 5.1 altı olması. Çözüm olarak aşağıdaki linkten indireceğiniz  WMF 5.1 kurulum Update dosyasını Server 2012 R2 sunucunuza kurmanız gerekiyor.



Kurulum tamamlandıktan sonra sisteminiz restart isteyecektir. Servis ve uygulama kesintisinin en az olduğu zaman diliminde bu restart işlemini yapmanızı hatırlatırım.


klasik update paketi olduğu için Windows update içerisinde update history alanında kurulum paketine dair bilgi bulabilirsiniz.


yükleme sonrası WAC arayüzü üzerinden   bağlantı sağlayamadığımız  Server 2012 R2 sunucumuzu rahatlıkla yönetebiliriz.




Unlinked Durumda olan GPO'ları listeleme

 Merhaba, Büyük yapılarda veya çoklu AD Domain ortamlarında Merkezi yönetimi kolaylaştırmak için Group Policy Object işimizi oldukça kolayla...