30 Temmuz 2018 Pazartesi

Microsoft SCCM 2016 için tüm Windows 10 Toplama grupları Query örnekleri.


Merhaba,  Yapınızda  SCCM ürününü kullanıyor ve Client yönetimi noktasında operasyonel bazı işlemleri   bunlardan en bilineni Windows Update Deployment  olacaktır.  SCCM ile gerçekleştiriyorsanız ve yapınız dahilinde Windows 10 Client sayınız fazla ise  doğru update dağıtımları sağlayabilmeniz için  Windows 10 versiyonlarını birbirinden ayırmanız gerekir.
Aşağıda paylaşacağım örnek Query modelleri ile tüm Windows 10 versiyonlarını  1607, 1703, 1709, 1803 ayrı Collectionlar üzerinde gruplayabilirsiniz.
Query yazmaya başlamadan  önce Query yazarken bize esas veriyi getirecek olan OS Build numaralarını doğru elde etmemiz gerekli. Bu nedenle aşağıda ilgili OS Build  numaralarını paylaşıyorum.



 Version 1709 (OS build 16299)

 Version 1703 (OS build 15063)

 Version 1607 (OS build 14393)

 Version 1511 (OS build 10586)

 Version 1803 (OS build 17134)





Artık query hazırlamaya başlayabiliriz. Microsoft SCCM Console açarak,  \Assets and Compliance\Overview\Device Collections  alanına gelelim.
Create Device Collection seçimini yapalım.




Oluşturacağım Query için tanımlayıcı bir isim veriyorum.  Limiting Collection kısmında tüm sistemlerde belirteceğim kriterleri aramasını istediğim için “All Systems” seçimini yapıyorum.




Next ile sonraki ekrana geçiyorum.
Define Query membership ekranı esas veriyi çekeceğimiz ekran olduğu için önemli.
Ayarları aşağıdaki gibi yapıyorum. Query rule seçimini yapacağım. Ve Incremental update kutucuğunu işaretleyeceğim. Bu vesile ile haftada 1 kez olan Collection Update işleminin süresini beklemeden collection içine eklenen veya çıkarılan makinelerle ilgili güncelleme sağlanmış olacak.




Query Rule seçimini yaptıktan sonra aşağıdaki Query rule edit ekranı bizi karşılayacak. Bu ekranda isim bilgisini tercihinize göre ayarlayabilirsiniz. Önemli olan Edit Query Statement  alanı.




Edit Query Statement  tıkladığımızda Query Statement   Properties ekranı karşımıza çıkacak. “Criteria” sekmesine geçerek aşağıdaki şekilde  Query rule parametrelerini belirtebiliriz.




Show Query Language sekmesine tıkladığımızda aşağıda paylaşacağım Query detaylarını paste ederek işlemi tamamlayabilirsiniz.
Örnek Query içeriği :


select * from  SMS_R_System inner join SMS_G_System_OPERATING_SYSTEM on SMS_G_System_OPERATING_SYSTEM.ResourceId = SMS_R_System.ResourceId where SMS_G_System_OPERATING_SYSTEM.BuildNumber = "14393"


Query için gerekli olan parametreyi üstteki gibi girdikten sonra OK tıklıyoruz. Ve aşağıdaki ekrana geri döndüğümüzde “Next” ile Query oluşturma işlemini tamamlıyoruz.


Query belirttiğimiz parametrelerle başarılı olarak oluşturuldu yapınıza ve istemci sayınıza göre  collection update işlemi zaman alabilir.  Korkmayın bu zaman birkaç dakikadan ilerisine çıkmaz J

Benim yapımda 1607 sürümü olmadığı için üye bulmadı.

Tekrar bir Device Collection oluşturuyorum aynı adımlarla ve bu sefer OS Build Number olarak 1803 sürümü için Query rule yazıyorum.
Örnek Query rule aşağıdaki gibi olmalı.
select * from  SMS_R_System inner join SMS_G_System_OPERATING_SYSTEM on SMS_G_System_OPERATING_SYSTEM.ResourceId = SMS_R_System.ResourceId where SMS_G_System_OPERATING_SYSTEM.BuildNumber = "17134"



Query oluşturduktan sonra update membership işlemini kendisi otomatik olarak başlatıyor. Dilerseniz, ilgili Collection  üzerine sağ click gelen seçeneklerden bu işlemi kendiniz de manuel olarak başlatabilirsiniz. Sistemimde aşağıda göreceğiniz üzere Windows 10 1803 sürümlerine denk geldi.

Versiyon 1709 için Query oluşturuyorum ve sonucu aşağıdaki gibidir.
Örnek Query:
select * from  SMS_R_System inner join SMS_G_System_OPERATING_SYSTEM on SMS_G_System_OPERATING_SYSTEM.ResourceId = SMS_R_System.ResourceId where SMS_G_System_OPERATING_SYSTEM.BuildNumber = "16299"



Evet örnek Query’leri paylaştık ve örnek Windows versiyonlarına göre Query rule yazarak veriyi çektik.
Verileri SCCM’de güncellemeden  önce Discovery ayarlarınızda özellikle Machine Discovery işlemini yerine getiren Discovery tipi olan “System discovery” ayarında aşağıdaki alanları eklemenizi öneririm.


Ardından,  aşağıdaki gibi tekrar bir Discovery işlemini elle tetiklemenizde yarar var.


29 Temmuz 2018 Pazar

Dell Live Optics ile İş yükü ve Performans analizi.


Merhaba,  Dell EMC  Firmasının live Optics yazılımını inceliyor olacağız.  Live Optics yazılımı ile  ESXI ortamında çalışan  Hostlarımızın,  Cluster yapımızın ve bu cluster yapımıza hizmet eden  Storage’lerimizin kaynak durumlarını belirlediğimiz eşik değerlere endeksli  raporlayabilir ve bu raporlanan sonuçlara bağlı olarak kaynak kapasite arttırımı planlaması yapabiliriz. Örneğin, Donanımsal geçiş projelerinizde  Sanallaştırma platformu değişikliği gibi Hyper V to VMware  veya Storage platformu değişikliği ve kaynak arttırım projelerinizde çok işinize yarayacak bir Tool.
Ürünü download edip  kullanabilmek ve raporları görebilmek için DELL Partner olmanız ve bu partner id’nize tanımlı iş e-posta hesabınızla ürünü download ederek ilgili portal üzerinden raporları görüntülemeniz gerekiyor.
İlgili Live Optics toolunu aşağıdaki adresten partner e-posta adresinizle giriş yaparak indirebilirsiniz.
Partner id’nizle ilgili sayfaya giriş yaptığınızda  “Download Collectors”  linkine tıklamanız gerekli.




İndireceğiniz  Live optics Collector toolunu çalıştıracağınız Platforma uygu versiyonunu indirmeniz gerekiyor.  Ben Windows platformu üzerinde collector uygulamasını çalıştıracağım için Windows platformu seçeneğini seçiyorum.




İndirdiğimiz Live Optics zip klasörünü açarak içindeki uygulamayı  başlatalım.





Dil seçimimizi yaparak Get Started Tıklayalım.




Lisans anlaşmasını kabul ediyoruz.




Gelen sayfada oturum açtığınız Accounta tanımlı Dell EMC Partner bilgileriniz geliyor. Doğruysa onaylıyorsunuz.




Veri toplayacağımız esas işimize yarayacak ekrana geldik. Server ve sanallaştırma platformum hakkında  kaynak kullanımı durumumu raporlayacağım için seçimimi aşağıdaki gibi yapıyorum. Dilerseniz Storage platformunuz hakkında da ayrıntılı rapor oluşturabilirsiniz.




Toplayacağı eş zamanlı veriyi sizin DELL üzerinde tanımlı olan hesabınıza  aktaracağı için aşağıdaki Secure HTTPS bağlantı türünü seçmeniz öneriliyor.




Gelen aşağıdaki ekranda  Add Remote Server seçeneği ile ESXI ortamımızın ip adresi veya DNS isim bilgilerini girmemiz gerekiyor. Duration kısmından  raporu ne kadar süreli çalıştırmak istediğimizi belirliyoruz. Ben minimum 2 gün çalıştırılmasını öneririm.




Add Remote Server seçimini yaptıktan sonra karşımıza aşağıdaki ekran gelmekte. Bu ekrandan kaynak kullanım durumunu raporlayacağımız platform türünü seçiyoruz. İlk seçenekte Windows tabanlı Hyper V platformu veya fiziksel sunucu seçimini yapmış oluruz.  Ben 2. Seçeneği seçiyorum ve VMware Vcenter ortam bilgilerimi belirtiyorum.




Connect tıkladıktan sonra Vcenter ortamıma erişmeye çalışıyor ve benden Vcenter ortamımda yetkili bir account bilgilerini girmemi istiyor.



Doğru Credential  girişi yapıldıktan sonra Vcenter ortamıyla bağlantı sağlanacak  ve kaynak kullanım raporu çekme süreci başlatılacaktır.


Kaynak kullanım durumu bilgi toplaması süreci başlatıldıktan sonra  Duration kısmında seçtiğiniz süre kadar bu işlem devam edecektir.
İşlem tamamlandığında   live optics indirirken kullandığınız e-posta adresinizle  sayfanın başında linkini paylaştığım adrese login olduğunuzda  dashboard da ayrıntılı raporu görebileceksiniz.




Üstteki dashboard ekranında Complete yazan tüm projeler başlatılmış ve tamamlanmış raporları içeriyor.  Gerçek müşteri isimlerini içerdiği için alanları kırmızı olarak işaretlemem gerekti J

Aynı sayfada View  Projects seçimini yaparak projelerimin detaylı durumlarını kontrol edebilirim.



View projects sayfasından  istediğim bir projenin içeriğine giriş yaptığımda  aşağıdaki değerleri detaylı olarak görebiliyorum.








Ürünün kullanımı oldukça kolay ve yapmak istediğiniz  işlemlere yönelik menüleriyle sizi yönlendiriyor. En başta belirttiğim gibi ürün projeler de kullanıldığı için Dell EMC Partner id bilgileriyle temin edilebilmekte.
İyi çalışmalar.

Unlinked Durumda olan GPO'ları listeleme

 Merhaba, Büyük yapılarda veya çoklu AD Domain ortamlarında Merkezi yönetimi kolaylaştırmak için Group Policy Object işimizi oldukça kolayla...